EP Finn 2dan

milan vujasinovic barcelona ec day2

Milan Vujasinović (CRO) kapitalizirao  je svoju jučerašnju pobjedu na  Europskom prvenstvu klase Finn sa  dvije izvanredne regate danas i tako povećao svoje vodstvo na osam bodova. Josh Junior (NZL) je sada na drugom mjestu a Zsombor Berecz (HUN) na trećem. Pobjednici današnjih regata su Pieter-Jan Postma (NED) i Junior u danu s puno više vjetra od prognoziranog povjetarca.

 

Dan je započeo sa još jednom odgodom zbog iščekivanja vjetra, ali kada je počeo popunjavati vjetar je jačao sve do  13-15 čvorova , što je omogučilo u kombinaciji s ogromnim valovima super interesantne regate danas u Barceloni.

Postma je pobijedio u prvom jedrenju nakon što je prešao u vodstvo na posljednjem valu prije posljednje oznake. Filippo Baldassari (ITA) je vodio cijelu regatu , okrenuo je prvu oznaku ispred dvojca  Henry Sprague (USA) i Tom Ramshaw (CAN).  O svoje potezu na zavjetrinskoj oznaci Postma je rekao, “Uvijek postoji plan. Filippo je bio desno a Caleb [Paine (USA)] lijevo pa sam pritisnuo Filippo-a malo u vjetar i kad je odgovorioonda sam pritisnuo lijevo od Caleb-a, tako da je on kružio, potom sam uhvatio val i prešao ga. Bilo je krasno, pravi osjećaj zadovoljstva.”

“Odlično jedrenje. Vrlo sam zadovoljan sa startovima, ali ovdje je sve otvoreno. Sve je moguće. Jedri se tijesno u vrlo promjenljivim uvjetima. Ponekad okreće i po 20-30 stupnjeva i onda osvajaš, gubiš, osvajaš, gubiš cijelo vrijeme”

Drugo jedrenje je dominirao Junior zahvaljujući brrzini u stranici niz vjetar. “Povijesni dan i i prekrasan za mene. Imao sam solidan start,  okrenuo sam prvu oznaku u top 10 i potom sam bio zaista brz niz vjetar tako da sam se probio na prvo mjesto koje sam zadržao do kraja.”

“Dan je završen sa odličnim uvjetima. Imali smo 12 do 14 čvorova a valovi su postali zaista veliki pa je bilo iznimno zabavno jedriti niz vjetar.”

Vujasinovic je vodio na prvoj oznaci ispred Paine-a, ali je izgubio vdstvo niz vjetar, dok se  Paine prevrnuo u iznimno zahtjevnim uvjetima. Zach Railey (USA) je bio drugi na posljednjim vratima iza Junior-a, ali je završio treći nakon što je otišao preširoko na posljednoj stranici i dozvolio tako Vujasinoviću proboj na drugo mjesto.

Paine i Railey se ovdje  sučeljavaju i na internim kvalifikacijama za nastup na OI. Paine je danas ima nešto bolji dan nakon katastrofalnog otvaranja regate jučer  “Danas je bilo puno bolje. U prvom jedrenju sam bio odlično pozicioniran na lijevoj strani ali sam 'zeznuo kruženje'  i PJ me pretekao. Svejedno drugo mjesto je odlično”

“U drugom jedrenju je sve bilo bazirano na brzini jedrilica,ali na nesreću prevrnuo sam se u borbi za vrh dok sam bio drugi, tako da sam malo zaostao, ali sve u svemu bio je to dobar dan za mene.”

O njegovom Olimmpijskom snu kaže: “Odlazak na OI je moja velika strast ci ovo je samo jedan korak naprijed ka tom cilju. Borio sam se za ovo 6 posljednjih godina i posvetio život osvajanju medalje na Igrama .”

Suprotno tome , Junior dodaje, “Ovo nije jedna od naših izbornih regata, jer svaka se regata boduje, a ako se dobro plasiraš to se osjeti i na bodovima. Hyeres je naša finalna selekcija i nakon toga će se odlučiti o nastupu na OI. Nisam bio sretan sa mojim jedrenjem na  Gold Cup-u , tak da se nadam napretku ovdje i plasmanu u top 10 i više od toga. Mislim da će sutra biti vjetar s otvorenog i potpuno drukčiji uvjeti.”

kod juniora nema izmjena ali  Ondrej Teply (CZE) povećva vodstvo na 18-tom mjestu  dok je Facundo Olezza (ARG) 30-ti  i Arkadiy Kistanov 36-ti.

Prvenstvo je još uvijek jednu regatu iza rasporeda. Prvenstvo se nastavlja u srijedu,

Resultati  nakon 3 jedrenja
1 CRO 69 Milan Vujasinovic 7
2 NZL 24 Josh Junior 15
3 HUN 40 Zsombor Berecz 25
4 NOR 1 Anders Pedersen 36
5 NED 842 Pieter-Jan Postma 40
6 CRO 524 Ivan Kljakovic Gaspic 42
7 GBR 11 Ed Wright 42
8 SLO 573 Vasilij Zbogar 43
9 USA 4 Zach Railey 46
10 DEN 2 Jonas Høgh-Christensen 48

Highlights from day 2 at the Finn Europeans in Barcelona #finneuros

Posted by Finn Class on Wednesday, March 9, 2016