EP Finn 1dan

vujasinovic

Naš jedriličar Milan Vujasinović je  lider Europskog prvenstva nakon pobjede na otvaranju utrke u zahtjevnim uvjetima  u Barceloni. Europski prvak iz 2012-te Ioannis Mitakis (GRE) je drugi, a osvajač  Olimpijske srebrne medalje 2012.-te Jonas Høgh-Christensen (DEN) je na trećem mjestu. Druga utrka je prekinuta na prvoj oznaci kada je vjetar oslabio.

Prognoza se pokazala  velikim dijelom točna kada se očekivalo da će se vjetar razviti kasno ujutro, a zatim padati prema večeri. Flota je dugo  držana na obali . Nakon jednog općeg opoziva flota je startala pod crnom zastavom. Poveo je europski prvak Ivan Kljaković Gašpić koji je vodio na privjetrinskoj oznaci ispred Mitakisa i Deniss Karpak-a (EST). Međutim njegovo vodstvo nije dugo trajalo. Mykakis je objasnio: "Imao sam dobar start i držao sam lijevu stranu flote i prošao prvu oznaku kao drugi. Napravio sam dobar potez  niz vjetar, tako sam bio prvi na vratima. "

To se sve promijenilo na drugoj stranici u vjetar kad je Vujasinović preuzeo vodstvo. Mitakis je  nastavio "Vjetar je padao i to je bilo zahtjevno za mene, i za sve ostale, na drugoj stranici uz vjetar. Na posljednjoj stranici niz vjetar sam imao jako dobru borbu s Jonasom i Zombi-em [Zsombor Berecz (HUN)], ali uspio sam završiti drugi, tako da je to jako dobar početak za mene. "
Druga utrka je također počela nakon jednog općeg opoziva pod crnom zastavom, ali to nije se moglo dalje od gornje oznake. Caleb Paine (USA) je vodio ispred Karpak-a i Zach Raley-a (SAD), ali prije nego što su mogli doći do plutače utrka je prekinuta jer je vjetar  pao ispod pet čvorova. Potom je flota poslana na obalu.
Drugo plasirani Høgh-Christensen je rekao: "To je dobar početak regate, a ja sam vrlo sretan  s trećim mjestom. Bilo je vrlo tijesna utrka između četiri najbolja  i bili smo u borbi sve do cilja, a to je uvijek dobro kada se to može učiniti nakon 75 minuta utrke. "

Campeonato-de-Europa-de-Finn-2016

Pobjednik utrke i lider nakon prvog dana,  Vujasinović je kazao : "To je bio vrlo prevrtljiv i lagani vjetar. Imao sam dobar start i bio stalno u vrhu i usredotočen na jedrenje i mislim da se na kraju dosljednost i strpljenje isplatilo. Samo sam usredotočen na male stvari, tehniku, ostajući miran i prilagođavajući se uvjetima na vodi. "
O promjeni Hrvatske olimpijske selekcije, kazao je: "Naš izbor će sada biti samo na svjetskom prvenstvu između mene i Kljaković Gašpić-a tako da je ovo samo trening regata za nas. Na svjetskom prvenstvu jedriiti ću najbolje što mogu, a onda ćemo vidjeti. "
Juniorski svjetski prvak Ondrej Teply (CZE) je vodeći ispred Facundo Olezza-e (ARG) i branitelja junirske titule Arkadiy Kistanov (RUS).
Utrke se nastavlja u utorak a prognoze najavljuju lagani vjetar
Rezultati nakon 1. dana
1 CRO 69 Milan Vujasinović 1
2 GRE 77 Ioannis Mitakis 2
3 DEN 2 Jonas Høgh-Christensen 3
4 HUN 40 Zsombor Berecz 4
5 EST 2 Deniss Karpak 5
6 CRO 52 Nenad Bugarin 6
7 ESP 17 Pablo Guitian Sarria 7
8 NZL 24 Josh Junior 8
9 CZE 5 Ondrej Teply 9
10 CAN 18 Tom Ramshaw 1

Highlights from day 1 at the Finn Europeans in Barcelona #finneuros

Posted by Finn Class on Tuesday, March 8, 2016